The end of the world! - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van Ellis en Jannie Raay en Peters - WaarBenJij.nu The end of the world! - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van Ellis en Jannie Raay en Peters - WaarBenJij.nu

The end of the world!

Door: Ellis en Jannie

Blijf op de hoogte en volg Ellis en Jannie

30 Maart 2007 | Argentinië, Ushuaia

Hallo allemaal, daar zijn we weer. We hebben nu Chili definitief achter ons gelaten. Na dit berichtje komen er alleen nog maar verhalen vanuit Argentinië, Bolivia en Peru. Jaja, het einde is in zicht. Maar we genieten nog steeds volop van al het moois in Zuid-Amerika. In dit verhaal zijn we nog steeds met z´n drieën aan het reizen.

De ´W´ van wandeling:
In Puerto Natales (Chili) ligt het Nationaal Park ´Torres del Paine´. Hier kun je hele mooie wandelingen maken. Dus dat wilden wij ook gaan doen. Vrijdag 16 maart hebben we de nodige dingen gehuurd: tent, matjes, borden, bestek, bekers en gaspit. Zaterdag de 17de hebben we de laatste dingen geregeld (tas inpakken, meeneembaar voedsel kopen) en stonden we klaar om opgehaald te worden. Nou schijnen ze in Chili ook de tijd te verzetten, het tweede weekend van maart welteverstaan en dat wisten wij natuurlijk niet. Toen we daar achterkwamen hadden we inmiddels al 3 kwartier gewacht en moesten we nog een half uur wachten. Haha.

Het was een eindje rijden en vanaf de ingang van het park was het nog een stukje met de minibus om bij de eerste kampeerplaats te komen. Hier hebben we onze tent opgezet en hebben we lekker buiten in de frisse lucht gekookt en gegeten. Deze nacht zou onze 1e nacht in een tent worden. En natuurlijk moest het kei hard gaan regenen en waaien. We hebben af en toe echt gedacht dat de tent weg zou waaien. Maar goed, na de 1e nacht overleefd te hebben, scheen het de volgende dag (18de) nog steeds te regenen. We gingen buiten ontbijten, maar al snel moesten we haast maken, want alles werd nat. Na veel getwijfel hadden we toch besloten om naar boven de wandelen. Dus wij onze poncho´s aan het regenhoes om de backpack. Het was een behoorlijke klim en we werden steeds natter en kregen het steeds kouder. We zouden sowieso naar de eerste refugio (slaapplaats en rustpunt) lopen om daar iets te gaan eten en om onszelf op te warmen. Daar hoorden van andere mensen, die helemaal naar boven waren gelopen, dat zij niets konden zien van het uitzicht, omdat het te mistig was daarvoor. Na een kort oveleg, hadden we besloten om maar terug te wandelen, ivm verder omhoog en dan niets anders dan wolken aan te treffen. Toen we terug bij de ´basis´ waren, hebben we lekker gedoucht en zijn we naar de refugio gegaan die bij onze camping zat, zodat we ons op konden warmen en konden kaarten.

De nacht die volgde was net zo erg als de eerste nacht, maar dit keer scheen de zon volop toen we wakker werden (19de). Dus we pakten al (lees: alles, dus tot en met de tent toe) onze spullen in en gingen met 3 overladen backpacks richting volgende camping. Het was een lekkere wandeling dit keer. Af en toe wel klimmen, maar niet zo steil als de vorige dag. We wilden soweiso tot de 1e refugio, maar de camping erna zou beter uitkomen. Bij de eerste refugio moesten we wel onze energie zoeken om verder te gaan, maar ook de laatste paar uur hebben we overleefd. Onderweg kwamen we wel vaak in aanraking met Jan de Wind, die windjes blies van 100 km per uur, dus dat is best hard. Nu waai je natuurlijk niet zomaar van een berg af, maar dat gevoel hadden we op dat moment wel. We hebben onderweg heerlijk genoten van het mooie uitzicht. De meren zijn kei blauw, dat komt omdat ze zijn ontstaan door smeltend ijs, en ijswater is schijnbaar blauw. Ook hadden we uitkijk op puntige torens die het park rijk is (vandaar de naam waarschijnlijk). En er was veel groen. Ook was het af en toe een heel avontuur. We moesten beekjes stromend water oversteken of zelfs hele modderpoelen. Toen we bij de camping aankwamen hadden we onze tent weer opgezet en hadden we de tas met eten in de boom gehangen. We hadden gehoord dat er muizen op deze camping zaten en die wilden we natuurlijk niet in onze tent hebben.

De 20ste hadden we weer een klim op het programma staan. Dan klim je dus omhoog naar een mooi uitzichtspunt en dan loop je dezelfde route weer terug naar beneden. Dit is soms best frustrerend, maar dit verklaard de naam van de route, de W. Ook was het frustrerend dat er veel kleine dalletjes waren, waarbij we telkens eerst omlaag moesten lopen en dan weer omhoog, om het pad weer te kunnen volgen. Ondanks de verschrikkelijke spierpijn die we natuurlijk inmiddels wel hadden, was het een mooie wandeling. We moesten elkaar af en toe wel motiveren, maar het uitzichtpunt was meer dan de moeite waard. Terug naar beneden begon het lichtjes te regenen, maar gelukkig zette het niet door. Terug bij de tent waren we helemaal kapot en zijn lekker vroeg naar bed gegaan.

De 21ste was onze laatste dag. We zouden nog 2 uurtjes moeten lopen naar ons eindpunt. Ook hier hadden we weer een vrij vlakke wandeling en de klimmen die er waren, waren weer niet hoog. Dat kwam goed uit, want onze kuiten deden inmiddels wel pijn. Toen we er waren, moesten we nog even wachten en dan zouden we met de boot en bus teruggaan naar Puerto Natales. Waar we weer heerlijk hebben genoten van een warme douche en een heerlijk zacht bedje.

Verjaardagen:
Zowel Evelien als Jannie zijn in de afgelopen periode jarig geweest. Zaterdag 24 maart werd Evelien 25 en dat hebben we in Punta Arenas (Chili) gevierd. Hier hadden we een heel appartement (woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, mega-koelkast en 2 tv´s met kabel=net 5 series en filmpjes kijken) voor onszelf voor een klein prijsje. Maandag 26 maart werd Jannie 24 en dat hebben we in Ushuaia (Argentinië) gevierd. Dus we hebben de afgelopen dagen veel taart en veel borrels op.

The end of the world:
Ushuaia is de meest zuidelijke stad, dus vandaar de titel van dit stukje. Helaas regent het hier veel en waait er af en toe een koud briesje vanaf het 1000 km verderop gelegen Antartica. Toch hebben bedbugs hun leven kunnen creëren hier en daar zijn wij de dupe van geworden. Gelukkig hebben ze er in Argentinië vaker last van gehad, dus er bestaat zoiets als een gasfles die alle beestjes dood. Alleen omdat het nog nooit is voorgekomen in Ushuaia, moesten deze gasflessen uit Buenos Aires komen. En omdat deze flessen ontvlambaar zijn, werden ze niet per vliegtuig, maar per vrachtwagen gebracht. Inmiddels zijn we bedbug-vrij, hoewel de jeuk nog steeds onverdragelijk is, maar dat zal ook wel weer over gaan. Maar zoals jullie zien, is het klimaat erg aan het veranderen en moeten er drastisch maatregelen genomen worden. Kijk maar eens op www.hier.nu wat je allemaal kan doen om te helpen.

Tot de volgende keer en succes met je nieuwe voornemens. Liefs Ellis en Jannie!

• 30 Maart 2007 - 22:59

Eef:

Ohohoh, wat een verhalen weer. Ze komen me een beetje bekend voor, maar toch weer geweldig om te lezen. Ook leuke foto´s. Kijk voor meer verhalen en foto´s op eefinzuidamerika.waarbenjij.nu

Dikke kus Eef

• 30 Maart 2007 - 23:02

Rachel:

Hey chica's,

weer een leuk verhaaltje zeg en mooie foto's! Zie wel dat ik nog eens terug moet, voor andere delen van Zuid-Amerika!
    Haha,heel herkenbaar dat 'elkaar motiveren', zoals jullie dat zo mooi zeggen, maar dat ben je ook in no-time weer vergeten als je iets indrukwekkends ziet he?! Zo'n gaaf gevoel is dat he?!

Nou, ben ondertussen ook weer op de hoogte van alle verhalen die niet voor deze site geschikt zijn ;) Leuk, dat msn met webcam als je in het buitenland zit! :)
    Heel veel plezier in Buenos Aires. Tango ze!

Dikke kus,
    Rachel

• 31 Maart 2007 - 00:02

Ilse:

Zoals ik begrijp, is het af en toe ook afzien! Maar al deze ervaringen neem je mee naar huis, en die zullen het dan waard zijn! Nog eventjes, ervaar wat je kan......

• 31 Maart 2007 - 07:44

Annie Van Raay:

Geweldig verhaal en mooie foto's.
    Gisteren gelukkig nog veel bij gekletst,en weet dat alles goed gaat.
    Je hebt je bergschoenen niet voor niets meegenomen zie ik wel.Een goeie reis gewenst naar Buenos Aires,en heel veel lol samen.Gaat lukken en tot de volgende keer.houdoe

annie van raay

• 31 Maart 2007 - 09:10

Dennis En Margriet:

Wauw... Jannie nog gefeliciteerd met je 24e. Geniet nog even heel hard van de komende maanden en doe de groeten in Cusco! xxx

• 31 Maart 2007 - 22:10

René:

Hallo dames,

Wat maken jullie toch veel mee daar in zuid-amerika!! Gelukkig genieten jullie er volop van en laten jullie ons mee genieten!! De foto's zie ik altijd graag erbij, hebben we ook een mooi beeld van wat jullie beleven!! Geniet nog intens en tot de volgende keer.

Kussss René

• 01 April 2007 - 10:13

Laura:

Het Jannie en Ellis,
    Klinkt echt allemaal super! Denk dat ik ook nog een keer terug moet om de rest van Zuid-Amerika te verkennen. Zie dat jullie al even geoefend hebben voor de incatrail;) Heel veel plezier nog!
    X Laura

• 01 April 2007 - 14:28

Marieke Uit Weert:

Hey meiden,
    Echt geweldig wat jullie allemaal mee maken. Hier is het echt saai vergeleken met jullie. Ik wist niet dat je kon paardrijden Ellis. Leuk hoor! Veel plezier samen met Dinja. Zijn gisteren nog wat gaan eten. Geniet zoveel mogelijk van alles wat jullie meemaken!

XXX Marieke

• 02 April 2007 - 02:19

Marieke:

Heej Jannie,
    Echt tof dat jullie het zo gezellig hebben! Heb nu alleen nog maar ff wat foto'tjes bekeken, maar die spreken al voor zich -> jullie zijn echte backpackers!! Maar ik denk dat ik ook maar al jullie verhalen ga lezen als ik weer in Nederland ben, want sommige computers zijn idd zo sloom:-(
    Nou meiden geniet er nog lekker van en Jannie spreek je snel weer in Nederland (Kim en Mayo zitten ook al te wachten op weer avondje Gekke piano's)
    kus marieke

• 02 April 2007 - 11:33

Linnie:

Lief zusssjjeee!!! en lieve EEEEEEElllllllliiss!!!!!!!!!hiih hallo meisjes! Lekker ouderwets kamperen! hehe
    Hey meiden wat dacht jullie van 26 mei emporium??

Groetjes dikke kus en knuffel Linda

• 03 April 2007 - 11:36

Kimmie!:

Hey Jannie!!

Wat leuk allemaal!
    Ik volg jou en Mariek nog steeds op de site. Jullie staan zelfs in mijn favorietenlijstje!
    En inderdaad! Wat Mariek zegt, Mayo en ik zitten echt te wachten op een avondje Gekke Piano's!
    En ik ben ZOOOO benieuwd om jullie weer terug te zien! Ik kijk er echt naar uit!
    O enne; Nog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag natuurlijk!
    Beetje laat... maar toch! ;)

Nou lieffie! Veel plezier nog daar!
    En ik hoor het van je als je weer in het 'mooie' Nederland bent!

Hele dikke kus, Kimmie!

• 03 April 2007 - 13:10

Mammie Van Mieke:

Het blijft leuk al die verhalen, jullie genieten echt wel. Heel veel plezier nog en blijf je verbazen. `t is voorbij voordat jullie er erg in hebben.
    Groetjes van Riek.

• 08 April 2007 - 21:02

Annie Van Raay:

Een fijne pasen gewenst vanuit bergeijk.
    Zijn gezellig samen geweest bij arno en monique.Geweldig goed en zonnig weer.Lekker buiten eten en drinken.
    Ik hoop dat Dinja 'n goede reis heeft gehad.Veel bijkletsen denk ik en nog veel bekijken.Groetjes aan jullie allemaal en tot horen.

Annie van Raay

• 20 April 2007 - 11:20

Linda De Kroon:

hallo kampeerders!!

Wat maken jullie toch veel mee! Leuk dat er weer veel foto's geplaatst zijn. Sprak tijdens de Kempensessie Tanja nog ze is stiekum al begonnen met een planning voor een volgende reis. Hebben jullie de reiskriebels ook flink te pakken?
    Ellis leuk dat je een berichtje van onze huis-site hebt achter gelaten. Zit je zolver weg en kun je het nog bijhouden.

Geniet ze nog!

Groetjes Linda

• 23 April 2007 - 14:55

Dinja:

Snik snik, nu zit ik hier in mn eentje achter de pc..Geen gekke Ellis en Jannie om me heen...Hahahha, heb net maar heel zielig bij het bakkertje 1 broodje gehaald en tegenover een halve kilo salami..Ik kon me natuurlijk helemaal niet verstaanbaar maken in het spaans, dus dat ging ff mis. Maar ik heb gegeten! Het boek heb ik al bijna uit! Heb trouwens nog lekker geslapen toen jullie vanochtend zoooo vroeg vertrokken..Nog ff gedoucht en nu maar wachten tot ik weggebracht wordt naar het vliegveld. Nou, geniet er van en we´ll keep in touch!
    Ciao xxx

• 23 April 2007 - 17:47

Annie Van Raay:

Dinja een fijne reis gewenst.
    Je zult onderweg wel van niemand last hebben na die halve kilo salami.
    Ik vind 't knap van je dat je helemaal alleen naar ellis en jannie bent geweest.
    Jannie en Ellis ook een goeie reis naar Bolivia.Geniet nog van de laatste weken,ik wist niet dat dinja al weer zo lang daar was wat gaat 't toch snel.

groetjes en kusjes voor jullie allemaal.

annie van raay